sobota 21. července 2007

Čtvrtek 12.7.2007

Večer se do našeho guesthousu nastěhovaly dvě holanďanky jedn kluk z Belgie, a tak po dlouhé době jsme byly s nějakými dalšími turisty. Ve čtvrtek ráno jsme měli společnou snídani a v 7:30 jsme už opustily guesthouse a procházkou došly ke skále -Sigiria Rock, kterou obydlovala pradávná generace(místní říkají že král, archeologové říkají že mniši). Je to obrovitánská skla uprostřed suché a nížinaté krajiny. Nahoru se jde po schodech a v půlce csty v malé jeskyni jsou malby téhdejích bohyní.

Myslela jsem, že nahoře na skále budou nějaké sofistikované stvby, jelikož kdysi to mělo být celé město s dokonalou infrastrukturou, ale byly tam jen cihly z dnešních dob a unavený pes. Byl tam ale alespoň krásný výhled na celé okolí.

Kolem poledne jsme odjely do Dambuly se podívat na zlaté svatyně v jeskyních. Celkem je přístupných pět svatyní různých velikostí a v každé hodn soch Budhy a nádherně barevné nástěnné malby.Prohlídku ukončila opice, které se líbila moje láhev s vodou, ze které jsem pila. Chtěla jsem ji odpudit vodou z láhve, ale ta pořád koukala a nedala se odehnat, tak jsme raději odešly - nicméně bylo to divadlo pro celý školní výlet srí lanckých mladíků.

Pak jsme odjely autobusem do Anuradapury. První půlka cesty byla v pohodě, ale druhou hodinu to řidič vzal skrz všechny esnice, protože jsme místy skákali...myslíms si, že řidič vyloženě najížděl do těch děr, aby všichni v autobuse 5cm nadskočili nad sedadla. Celé umlácené jsme si daly večeři a šly spát.

Žádné komentáře: